Boala parodontală – Ce reprezintă?

boala parodontalĂ

Boala parodontală este termenul medical pentru afecțiunea gingivală.

Termenul respectiv poate fi utilizat pentru a desemna un întreg spectru al manifestărilor afecțiunii gingivale, inclusiv gingivită, care este o formă ușoară a acestei afecțiuni, dar mai frecvent se utilizează pentru a desemna cea de-a doua formă, mai avansată a afecțiunii gingivale, parodontita.

Boala parodontală este una din zece cele mai răspândite maladii care afectează oamenii și este principala cauză a căderii dinților la adulți, așadar este important să știi despre această afecțiune și evoluția ei.

Boala parodontală

Dacă nu oprești afecțiunea din dezvoltare încă de la primul stadiu al bolii parodontale, gingivita, ea poate avansa până la parodontită, care este o afecţiune inflamatorie cronică ce afectează parodonțiul – numele colectiv ce desemnează țesuturile, ligamentele și oasele care mențin dinții fixați în poziție.

Dacă nu este tratată, parodontita poate afecta sever aceste structuri, iar în cele din urmă poate duce la pierderea dinților.

CARE SUNT CAUZELE BOLII PARODONTALE?

În cavitatea bucală sănătoasă se găsesc peste 700 de tipuri diferite de bacterii, majoritatea lor inofensive.

Tipurile de bacterii care cauzează boala parodontală sunt numite bacterii parodontale. În mod normal, aceste bacterii nu cauzează probleme însă, în anumite circumstanțe, pot deveni dăunătoare.

Boala parodontală

Acest lucru se întâmplă atunci când stratul de bacterii și particule de alimente, cunoscut ca placă bacteriană, nu este îndepărtat prin periaj regulat.

Dacă placa bacteriană este lăsată să se acumuleze, ea formează un substrat favorabil pentru înmulțirea bacteriilor parodontale.

Boala parodontală

În consecință, se formează niște produse secundare dăunătoare, care declanșează răspunsul inflamator al organismului, provocând inflamația gingiilor.

Fără tratament, boala parodontală se poate agrava, pe măsură ce placa bacteriană devine dură, formând tartru, un strat de depuneri dure care nu poate fi îndepărtat prin periaj obișnuit.

Pe măsură ce se acumulează tartrul, acesta favorizează depunerea unei cantități mai mari de placă bacteriană în apropiere de rădăcina dinților, iar inflamația devine cronică.

Boala parodontală

În locurile unde gingiile încep să se detașeze de suprafața dinților se formează niște adâncituri iar bacteriile dăunătoare continuă să se înmulțească în interiorul acestora, după care infecția se răspândește, afectând osul maxilar și structurile din jurul dinților.

În cele din urmă, procesul respectiv conduce la căderea dinților.

EXPLICAREA PARODONTITEI

Tratamentul este esențial pentru a opri agravarea parodontitei.

Primul pas este să mergi la dentist care poate identifica prezența bolii parodontale și îți poate sugera care este cea mai bună opțiune de tratament.

Boala parodontală

Dacă ai fost diagnosticat cu boala parodontală, s-ar putea să-ți fie recomandată consultația unui specialist, numit parodontolog.

Parodontologia este ramura stomatologiei care se ocupă exclusiv de afecțiunea gingivală, iar parodontologul se specializează pe prevenția, diagnosticul și tratamentul bolii parodontale.

Boala parodontală

Există un șir de tratamente diferite ale parodontitei, iar dentistul sau parodontologul tău îți poate explica care este opțiunea potrivită în cazul tău. Acestea ar putea include:

Sfaturi de îmbunătățire a rutinei de igienă orală – dacă ai simptome de gingivită, dentistul te poate ajuta să previi agravarea acesteia și avansarea ei până la o formă mai severă de boală parodontală, explicându-ți cum să te speli corect pe dinți pentru a îndepărta eficient placa bacteriană sau cum să folosești ața dentară și periuțele interdentare pentru a ajunge în zonele greu accesibile.

Boala parodontală

Dentistul îți poate recomanda să folosești o pastă de dinți specializată pentru utilizare zilnică, precum parodontax, care, fiind folosită de două ori pe zi, înlătură de 4 ori mai eficient decât o pastă de dinți fără bicarbonat de sodiu depunerile de placă bacteriană de-a lungul liniei gingivale (linia dintre gingii și dinți) și te ajută să-ți menții gingiile sănătoase și dinții puternici.

Boala parodontală

  • Curățare profesională a dinților — numită și detartraj și lustruire, este o procedură prin care dentistul sau specialistul în igienă orală îndepărtează depunerile de placă bacteriană și tartru, iar apoi lustruiește suprafața dinților, pentru a preveni acumularea repetată a plăcii bacteriene.
  • Antibiotice — în cazuri rare, medicul poate prescrie antibiotice pentru a ajuta la vindecarea unor focare izolate de infecție care nu s-au rezolvat cu ajutorul tratamentelor anterioare, nechirurgicale.
  • Chirurgie gingivală — există câteva tipuri de intervenții chirurgicale la nivelul gingiei, care se utilizează în tratamentul bolii parodontale. Dentistul poate să ridice gingia sau să facă incizii pe gingie pentru a curăța depunerile de placă bacteriană și tartru de pe suprafața rădăcinii dintelui, iar apoi să o lustruiască, pentru a împiedica acumularea repetată a plăcii bacteriene în zona respectivă. În caz de reducere a masei osoasei medicul poate folosi un material ce stimulează regenerarea (sau o grefă). După intervenția chirurgicală, dentistul îți poate recomanda să faci un tratament de scurtă durată cu o apă de gură cu acțiune antibacteriană, precum Parodontax Extra 0,2%, pentru a ajuta la reducerea cantității de bacterii și la îngijirea intensivă în cazul problemelor gingivale.

Boala parodontală

În toate cazurile, dentistul trebuie să monitorizeze în continuare evoluția bolii parodontale, pentru a se asigura că tratamentul este eficient, ca să-ți menții gingiile în cea mai sănătoasă stare posibilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + 17 =