Prevenirea cariilor la copii – Sigilarea dentară

prevenirea cariilor la copii sigilarea dentară dr state

Prevenirea cariilor la copii – În zona de prevenire apariției cariilor dentare la copii un rol foarte important îl au sigilările dinților de lapte și a celor definitivi.

Sigilarea înseamnă închiderea șanțurilor dentare care ar avea predispoziție la dezvoltarea cariilor – să ne reamintim, dinții și mai cu seamă maselele au câteva suprafețe, unele drepte altele curbate, cele curbe având pe alocuri gropițe și reliefuri ridicate, ce contribuie la mestecarea alimentelor.

Cel mai simplu, puteți observa aceasta la o simplă deschidere a gurii în fața oglinzii la fața de sus a măselelor care vine în contact cu molarii opuși – are ridicături și gropițe ce se îmbină perfect cu cele opuse la închidere, ducând la zdrobirea alimentelor.

Prevenirea cariilor la copii – Sigilarea dentară

Prevenirea cariilor la copii – Aceste gropițe colectează resturi alimentare lipicioase – și cum întreaga noastră alimentație în present e semiprocesată sau procesată, cu toate adaosurile – coloranți ți altele, mai mereu după ce mâncăm orice, gropițele sunt pline de o mâzga care, dacă nu e îndepărtată, intră în putrefacție și se dezvoltă microbi ce vor genera carii.

De aceea un lucru foarte important în prevenirea cariilor este realizarea sigilării gropițelor.

Ea se face cu un material asemănător celui folosit la obturațiile albe/fizionomice, iar aplicarea este foarte simplă, fără durere deci nu e necesară anestezie, doar un pic de răbdare din partea copilului sau adolescentului.

prevenirea cariilor la copii sigilarea dentara stomatologie dr state

Prevenirea cariilor la copii – Inițial se perie dinții în cabinet, de către doctor, cu o periuță rotativă – apoi se aplică un gel care se lasă pe dinte 1 minut, se spală și apoi materialul alb de obturație, ce se întărește cu ajutorul unei lămpițe speciale. Și asta e tot.

De reținut: prevenția este mult mai ieftină decât tratamentul și economisește și timpul într-un mod exemplar – o ședință de preventie la jumătate de an, pentru detartraj și periaj e de preferat mult mai mult decât ore în șir petrecute pentru tratamentul cariilor, tratamente de canal sau alte manopere complexe.

Prevenirea cariilor la copii – Sigilarea dentară

Și să nu uităm, de preferat mereu să ne păstrăm dinții naturali cât mai mult!

În ce privește sigilarea, cu atât mai mult!

Prevenirea cariilor la copii – Dinții copiilor au șmalțul mai puțin rezistent, așadar sub acțiunea microbilor ce există în gurile noastre în mod normal, și în lipsa sigilării și aperiajului, șmalțul se va zdrobi mai ușor.

Așadar este important să faceți sigilări copiilor și adolescenților, după schimbarea dinților de lapte, e foarte benefic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen + nine =