Tipuri de implanturi dentare

tipuri de implanturi dentare stomatologie dr. state tipuri de implanturi dentare Tipuri de implanturi dentare Tipuri de implanturi dentare Stomatologie Dr

Tipuri de implanturi dentare – La ora actuală, implanturile dentare se află la un nivel de dezvoltare foarte avansat, existând sute de tipuri sau modele. 

De aceea, în oricare situație s-ar afla dantură ta, este imposibil să nu găsești implantul potrivit.

Design și soluții pentru fiecare caz particular

Fiecare persoană este o individualitate, o entitate unică și de aceea și caracteristicile anatomice ale maxilarului sau mandibulei sunt unicate.

Unii avem oasele maxilarului mai lungi sau mai scurte, alții mai înalte sau mai joase.

Unii dintre noi sunt mai în vârstă, iar oasele nu mai sunt atât de puternice, alții dimpotrivă, sunt tineri și au o structură osoasă sănătoasă și puternică.

Pentru fiecare dintre noi există un tip de implant ce se adaptează optim situației particulare în care ne aflăm.

Tipuri de implanturi dentare tipuri de implanturi dentare Tipuri de implanturi dentare Implantele dentare etape de tratament Dr State

Forme și dimensiuni

Putem să ne referim la tipuri de implanturi dentare cu forme, suprafețe, dimensiuni și modalități de implantare diferite.

Dacă vorbim despre formă, implanturile pot fi conice, cilindrice, trapezoidale, mai rar plate (sub forma de lamă).

Grosimea poate varia de la 1.8 până la aproximativ 3 mm în cazul mini-implanturilor, în timp ce implanturile clasice pot atinge 5 mm, deci pot fi aproape duble în diametru.

În ceeea ce privește înălțimea, aceasta este de asemenea variabilă, un implant putând ajunge până la 15 mm.

Suprafețe

Dacă luăm în considerare suprafața, aceasta poate fi netedă sau cu striații.

Nu doar înălțimea contează atunci când alegem tipul de implant, ci și forma și suprafața acestuia.

Pentru a-ți face o idee despre cum arată, în exemplele de mai jos îți prezentăm câteva tipuri de implanturi dentare din titan cu suprafețe striate, utilizate în clinica noastră de implantologie.

Implanturile A, B și C sunt implanturi clasice tip șurub, în timp ce în figura D poți vedea cum arată un mini-implant.

tipuri de implanturi dentare striate tipuri de implanturi dentare Tipuri de implanturi dentare tipuri de implanturi dentare striate

Moduri de fixare

Teoretic, există 3 modalități de a fixa un implant dentar: în os (intraosos), pe os (subperiostal) și prin os (transosos).

Dintre acestea, una este folosită în proporție covărșitoare, alt foarte rar, iar ultima nu se mai utilizează în clinicile moderne.

Află care dintre acestea ți se potrivește.

Fixarea în os (intraosos) – Tipuri de implanturi dentare

implantul intraosos tipuri de implanturi dentare Tipuri de implanturi dentare implantul intraosos

Fixarea intraosoasă este cea mai întâlnită, 99% din pacienți necesitând fixarea implantului în osul maxilar prin acest mod.

În poza alăturată, A este un implant tip lamă (rar folosit), iar B și C reprezintă implantul cilindric, respectiv implantul sub formă de șurub, acestea din urmă fiind cele mai utilizate în prezent.

  • Inlocuirea radacinii dintelui cazut se realizeaza prin insurubarea implantului in os cativa milimetri, atat cat implantul sa fie stabil si sa faca legatura cu osul (osteosinteza).
  • Pentru a realiza inserarea este necesar ca pacientul sa aiba o structura osoasa intr-o stare cat de cat buna.
  • Daca osul s-a restras ca urmare a pierderii dintilor, se poate utiliza procedura de aditie osoasa (refacerea acestuia prin adaugarea unei grefe sau pulberi osoase)

Fixarea pe os (subperopstal)

implantul subperiostal tipuri de implanturi dentare Tipuri de implanturi dentare implantul subperiostal

Fixarea subperiostala consta in amplasarea pe os a unui cadru metalic (A). Scopul cadrului este de a stabiliza osul afectat si de a permite o prindere eficienta a implantului (B). Cadrul se monteaza intre os si gingie (C), urmand ca pe el sa se fixeze apoi proteza dentara. Aceasta modalitate de fixare este foarte rar folosita de catre chirurgi. Atunci cand totusi este necesara, se utilizeaza pentru pacientii care indeplinesc doua conditii:

  • S-au pierdut majoritatea sau toti dintii
  • Exista un grad avansat de resorbtie osoasa (atunci cand osul detecteaza ca dintii au cazut si nu mai exista radacini are reactie de atrofiere).

Fixarea prin os (transosos) – Tipuri de implanturi dentare

implantul transosos tipuri de implanturi dentare Tipuri de implanturi dentare implantul transosos

Modul de fixare prin os nu mai este folosit în prezent decât de foarte puțini chirurgi și aceasta datorită caracterului sau extrem de invaziv și a ratei de insucces ridicate. Modalitatea de implantare trans-osoasă implică penetrarea totală a gingiei (B), a osului mandibular (D) și plasarea unui plăci metalice (C) sub os. Prin această placă se inserează și fixează apoi implanturile (A).

Placa metalică are rolul de a întări implanturile pentru o stabilizare mai eficientă.

Metoda presupune inclusiv penetrarea pielii de sub bărbie, operațiune ce lasă cicatrici.

Datorita gradului de invazivitate crescut și a ratei improbabile de succes, acest tip de fixare trebuie evitat.

Cum imită implantul rădăcina dintelui natural?

​Tipuri de implanturi dentare – Deși în acest moment medicina a atins un prag extraordinar de avansat, oricât de mult s-ar perfecționa chirurgia dentară, aceasta nu va putea replica în totalitate rădăciana unui dinte natural.

Totuși, tipurile de implanturi existente acum au forme și dimensiuni care permit întegrarea în os cu rate de succes apropiate de 100%.​

Tipuri de implanturi dentare tipuri de implanturi dentare Tipuri de implanturi dentare implanturi dentare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: