ORTODONTIE – Estetic versus functional

ORTODONTIE – Estetic versus functional – In general, atunci cand se vorbeste despre ortodontie, subiectul este in foarte mare masura abordat din punct de vedere estetic. 

Estetica este definita ca o ramura a filosofiei care se ocupa cu gustul si studiul frumusetii in natura si arta.

Deci estetica este un factor eminamente subiectiv.

ORTODONTIE – Estetic versus funcional

Exista multi pacienti care sunt foarte multumiti cu aspectul zambetului lor, desi pana la standardul estetic mai este cale lunga.

ORTODONTIE - Estetic versus functional

Exista modificari la nivelul dintilor care nu au impact la nivel estetic.

Pacientii sunt mai greu de motivat sa mearga la un consult de specialitate sau cu atat mai mult in ceea ce priveste nevoia lor de tratament.

De ce am nevoie de tratament pentru ortodontie, daca mie imi place zambetul meu?

Raspunsul la aceasta intrebare este unul mai complex dar ne-am propus sa incercam sa facem putina lumina pe acest subiect.

ORTODONTIE – Estetic versus funcțional

Dintii, oasele in care sunt articulati (prinsi) dintii, musculatura care ridica si coboara mandibula (maxilarul inferior) si articulatia temporo-mandibulara

(articulatia dintre mandibula si craniu), fac parte din Aparatul Dento-Maxilar.

Asa cum ii spune si numele, Aparatul Dento-Maxilar, este un aparat care, ca orice alt aparat, are parametrii de functionare.

ORTODONTIE - Estetic versus functional

Atunci cand un aparat functioneaza in afara parametrilor de functionare este posibil ca, mai devreme sau mai tarziu, sa se deterioreze.

Printre parametrii principali ai Aparatului Dento-Maxilar se numara atat dintii si pozitia acestora cat si oasele maxilare si pozitia acestora.

ORTODONTIE – Estetic versus funcțional

Daca dintii sau oasele nu sunt in pozitie corecta exista sansa deteriorarii diverselor elemente componente are Aparatului Dento-Maxilar.

Aceasta posibilitate de deteriorare este dependenta atat de gravitatea modificarilor prezente cat si de rezistenta personala a pacientului.

Astfel ca nu exista garantii ca o forma grava de modificare va avea repercursiuni importante sau ca o forma usoara nu va genera suferinte avansate.

Totul este evaluat din punct de vedere statistic.

ORTODONTIE – Estetic versus functional

Aceasta evaluare o face un medic Specialist in Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala la prima consultatie.

Deteriorarea Aparatului Dento-Maxilar se face in general lent cu modificari vizibile/palpabile dupa intervale mari de timp: 10 – 20 de ani.

Astfel ca primele semne de suferinta se observa de obicei in intervalul 25 – 35 de ani.

Din pacate, in astfel de cazuri,  tratamentul pentru ortodontie are doar o forma preventiva, independent de stadiul de deteriorare al Aparatului Dento-Maxilar.

Astfel ca, odata instalata o anumita forma de suferinta.

Un tratament pentru ortodontie poate doar sa opreasca sau sa reduca viteza de deterioare ulterioarasi nu sa vindece suferinta deja existenta.

Dintre formele de deteriorare ce se pot instala la nivelul Aparatului Dento-Maxilar.

Avand si cauze corectabile prin tratament de ortodontie enumaram:

Pierdere accelerata a dintilor, mai ales in cadrul diverselor forme de boala parodontala.

Pierdere accelerata de os – cu reducerea posibilitatilor de aplicare de implante.

Bruxismul (scrasnetul sau inclestarea dintilor) – este in fapt o suprasolicitare extrema a Aparatului Dento-Maxilar in totalitatea sa ce accelereaza suferinte existente sau poate induce suferinte noi.

ORTODONTIE – Estetic versus functional – Suferinte Articulare (Articulatia Temporo – Mandibulara este pozitionata usor anterior de ureche) ce se pot intinde de la cracmente si trosnete

(sunete in ureche) pina la dureri sau in formele cele mai avansate la anchiloza articulara.

În concluzie – ORTODONTIE – Estetic versus functional

1. Un consult la specialistul ortodont este indicat chiar daca pacientul, indiferente de varsta, nu pare sa aiba modificari estetice la nivel dentar.

2. Un tratament de ortodontie care se adreseaza unei probleme functionale este ideal a se efectua intr-un stadiu cat mai precoce pentru ca pacientul sa aiba beneficii maxime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă ajutăm?
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.