Ce este dușul bucal?

Dușul Bucal Stomatologie Râmnicu Sărat - Dr. State

Dușul bucal – Totdeauna admirăm și chiar invidiem acel zâmbet larg și de un alb strălucitor de prin reclame. Cum îl obținem? Printr-o igienă orală constantă, de cel puțin două ori pe zi, pe care o facem cu totală responsabilitate.

Ce este dușul bucal

Când vorbim de igienă orală, în mod clasic, ne gândim numai la periajul dinților. Trebuie să înțelegem că acest lucru nu este suficient. Un jet de apă puternic îndepărtează resturile de alimente dintre dinți, la care este greu de ajuns cu o periuță de dinți normală. De asemenea, elimină tartrul și depunerile din spațiile interdentare, masând delicat gingia. Rezultatul: gingii sănătoase. Curățarea regulată ajută la prevenirea bolilor gingivale și îmbunătățește igiena orală.

Acest jet pulsatoriu puternic de apă este cunoscut ca duș bucal, de multe ori numit și irigator bucal.

Dușul bucal este un aparat cât se poate de util pentru orice persoană care dorește să evite vizitele repetate la stomatolog. Irigatorul bucal este un instrument folosit în scopul unei igiene orale cât mai aprofundate și complete. Mai exact, este o pompă alimentată de la un rezervor care trimite printr-o duză un jet de apă ce curăță zona interdentară și masează gingiile.

Tipuri de dușuri bucale

Tipologia dușurilor dentare permite separarea acestor produse în următoarele categorii:

– modele motorizate, fixe sau fără fir;

– accesorii atașate la dușul sau robinetul din baie.

Dacă tu sau oricare dintre membrii familiei purtați un aparat dentar fix veți avea nevoie de un irigator oral cu tehnologie avansată pentru a-l monta permanent în baie. În cazul acesta este recomandat să alegeți din gama de dușuri fixe. Dușurile bucale fixe au capacitatea rezervorului de cel puțin 500 ml și sunt în general alimentate electric de la rețea și pot avea mai multe capete pentru a putea fi folosite de întreaga familie.

Dacă obișnuiești să călătorești mult și dorești să îl ai la dispoziție mereu, te vei orienta către un produs cu portabilitate ridicată, cele mai recomandate fiind modelele de duș bucal portabil, fără fir. Dușurile bucale portabile sunt mai ușoare și de volum mai mic, mai ușor de transportat. Au deci un rezervor de sub 200 ml, alimentate cu baterie sau acumulatori.

Când dispui de fonduri puține și nu ai posibilitatea sa alegi ceva motorizat, alege varianta care nu necesită deloc energie electrică pentru a funcționa, adică pe care să o atașezi la sistemul dușului din baie sau la orice robinet. Principiul de funcționare este simplu, presurizarea apei bazându-se pe debitul din rețeaua de distribuție a apei. Acest tip de duș bucal este din ce în ce mai puțin existent pe piață.

De ce este util dușul bucal

Periajul zilnic şi folosirea aţei dentare sunt foarte importante, dar dacă vreţi într-adevăr ca igiena să fie şi mai riguroasă, ar trebui să luaţi în considerare folosirea unui duş bucal, un mare pas înainte în igiena dumneavoastră dentară.

Duşul bucal funcţionează pulsând jeturi de apă cu viteză foarte mare, până la 40.000 de pulsaţii pe minut către dinţi şi către gingii, eliminând resturile alimentare din zonele inaccesibile periuţei de dinţi sau aţei dentare. De asemenea, stimulează circulaţia sangvină în mucoasa gingivală, păstrând-o mai sănătoasă.

Dacă aveţi gingii care sângerează sau chiar gingivită, duşul bucal poate fi o investiţie excelentă. Cercetările au demonstrat că există îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte sănătatea gingiilor în urma folosirii acestuia.

Duşurile bucale mai au şi avantajul că pot fi folosite împreună cu alte produse de igienă orală. De exemplu, poate fi adăugată apă de gură  în rezervor – aproximativ 20%.

De asemenea există şi duşuri bucale care au încorporate tehnologia ozonizării apei, aceasta având proprietăţi oxidative şi dezinfectante.

Când folosim dușul bucal

Studiile au arătat că dușul bucal este mai eficient ca ața dentară.

S-a demonstrat de asemenea că eficiența maximă a dușului bucal este atinsă înaintea periajului normal. Acest lucru se datorează faptului că dușul curăță eficient spațiile interdentare si gingiile, jetul pulsator putând îndepărta mai ușor tartrul. În aceste condiții periajul devine mult mai eficient în acoperirea porilor din smalțul dentar.

Cum alegi un duș bucal

Un duș bucal sau irigator dentar este un dispozitiv întrebuințat pentru periajul profesional al dinților, efectuat la domiciliu, putând fi considerat extrem de util în ameliorarea efectelor bolii paradontale, a gingivitelor, dar și foarte bun pentru persoanele cu aparat dentar fix sau cele care au trecut prin lucrări dentare complexe.

Presiunea de spălare depinde atât de valoarea presiunii apei cât și de numărul de pulsații pe minut stabilit de treptele de viteză alese. Dacă vrei ca spălarea să se facă în maximum două minute, vei alege un aparat cu peste 1500 de impulsuri (pulsații) pe minut. Dacă suferi de parodontoză, trebuie să alegi o viteză mai mică, astfel încât să nu agravezi și mai mult efectele asupra gingiilor, oferindu-le un tratament prea violent.

De aceea, este indicat să ai la dispoziție multiple trepte de viteză pe care să le reglezi după bunul plac și conform instrucțiunilor stomatologului.

Dușul bucal ar trebui să aibă dimensiuni reduse, mâner ergonomic și multiple accesorii. Dacă vrei ca aparatul să nu ocupe foarte mult loc pe etajera din baie sau oriunde îl plasezi, alege un produs cât mai compact, chiar cu prindere pe perete. Bineînțeles, pentru piesele portabile dimensiunile vor fi cele mai mici deci nu vei avea probleme cu spațiul. Dacă preferi o întrebuințare cât mai facilă, orientează-te către un duș bucal construit cu design ergonomic, unde mânerul are un grip anti-alunecare și o forma ce permite apucare ușoară, evitând astfel și accidentele neplăcute.

Când întreaga familie folosește acest dispozitiv, este obligatoriu să cumperi unul cu multiple capete de curățare, astfel încât fiecare membru să beneficieze de igiena dentară corespunzătoare. Dușul bucal Oral-B OxyJet MD20, care folosește tehnologia cu micro bule Jet Switch pentru a ataca placa bacteriană, permite selecția facilă între fluxuri rotative și drepte, precum și reglarea presiunii apei. Filtrul de aer special curăță aerul și îmbogățește apa înainte de a ajunge la duză. Poate fi folosit de până la patru persoane, având capete de curățare în locuri de depozitare speciale și colorate diferit pentru identificare.

dușul bucal

FOTO: Dus bucal Countertop Water Flosser WT5000 Dr.Mayer

De asemenea, dușul bucal Countertop Water Flosser WT5000 Dr. Mayer curăță locurile inaccesibile dintre dinți și în profunzimea buzunarelor gingivale, îndepărtând resturile și tartrul ce contribuie la apariția cariilor, îmbolnăvirea gingiilor și a respirației urât mirositoare. Pachetul conține patru capete standard și alte patru pentru pentru probleme speciale. Are șase trepte de reglare a presiunii jetului de apă și un rezervor mai încăpător.

Dușul bucal Waterpik Classic WP-70 curăță în locurile inaccesibile dintre dinți și în profunzimea buzunarelor gingivale, îndepărtând resturile și tartrul ce contribuie la apariția cariilor, îmbolnăvirea gingiilor și a respirației urât mirositoare. Pachetul conține un vârf Pik Pocket pentru pungile parodontale, un vârf Classic Jet pentru folosirea zilnică, precum și o periuță pentru curățarea limbii pentru împrospătarea respirației.

Dacă aveți copii pe care doriți îi educați în privința igienei bucale, puteți alege și unul din modelele făcute special pentru copii, duș bucal Waterpik Nano Ortho WP-260. Acesta oferă pacienților cu bracket-uri cea mai simplă alternativă la ața dentară. Pentru adulți și pentru copiii peste 6 ani cu aparate dentare fixe (bracket-uri) și pentru cei cărora medicul stomatolog le recomandă folosirea aței dentare, Waterpik oferă soluția cea mai simplă, eficientă și distractivă de îndepărtare a plăcii dentare, având două capete de curățare, unul normal și altul ortodontic.

Dușul bucal portabil Waterpik WP-450 oferă o combinație unică de apă cu presiune și pulsații. Pe lângă capătul de curățare standard mai deține unul ortodontic, altul plaque seeker și un curățător pentru limbă.

Dușul bucal portabil EW1411 Panasonic are patru moduri de curățare: Air In Regular, Air In Soft, Interdental, Jet, presiune maximă cca 590 kPa la o frecvență de pompare de 1400 pulsații/ minut.

Dușul bucal portabil WT2000 Dr. Mayer are două capete de curățare incluse, pliabil, special conceput pentru a ocupa mai puțin loc și două trepte de presiune la 1400 pulsații/ minut.

Dușul bucal Philips Sonicare Airfloss are o tehnologia patentată Sonicare, cu pulsații sonice, care constă într-o combinație de mișcări de înaltă frecvența și amplitudine de 31000 pulsați / minut. Modalitate ușoară de curățare a spațiului interdentar datorita tehnologiei AirFloss, tehnologie cu jet de aer și micropicaturi care permite curățarea în zonele greu-accesibile.

Bineînţeles, duşul bucal nu va da nici un rezultat dacă nu este folosit cu regularitate şi acest lucru este valabil pentru oricare proces de igienă orală, fie că vorbim de periajul dinţilor, curăţarea limbii sau clătirea cu apă de gură. Chiar dacă este folosit şi o singură dată pe zi, duşul bucal vă va ajuta să aveţi gingii mai curate şi mai sănătoase.

De asemeni, va fi necesară înlocuirea periodică. Ca și la periuțele de dinți, capetele dușului bucal vor fi schimbate cam la trei luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − five =