Despre radiații – Ce trebuie să știe pacientul?

Despre radiații - Ce trebuie să știe pagientul?

Despre radiații – In primul rand pacientul trebuie sa stie ca se afla in deplina siguranta pe toata durata achiziteti imaginii radiologice,

in centrul de radiologie dentara Dr State respectandu-se principiul ALARA (As Low As Reasonably Achievable) de achizitie a imaginilor radiologice (minim  de radiatie, minim de expunere, maxim de protectie).

Pacientul trebuie sa stie ca aparatura folosita este ultramoderna, avand cea mai noua tehnologie posibila la ora actuala in lume.

Pacientul, de la prezentarea in centrul nostru si pana la parasirea acestora este indrumat, sfatuit si consiliat de catre un asistent special pregatit, pe toata durata sederii acestuia.

Pacientul trebuie sa stie ca trebuie sa respecte si sa urmeze intocmai indicatiile operatorului radiolog in decursul manevrelor de achizitie a imaginilor radiologice ( de ex. sa stea nemiscat pentru a nu influenta negativ imaginea radiologica si astfel a trebui sa se repete procedura de captare a imaginii)

Despre radiații

Pacientul trebuie sa precizeze daca are probleme speciale de sanatate sau daca, in cazul femeilor, sunt sau nu insarcinate.

Timpul mediu petrecut este de circa 7-10  minute (prezentare, executie radiografie, printare, inmanare radiografie)

Radiografiile dentare sunt transmise pe loc printate (sau prin e-mail).

Informatii despre radiații

Radiatiile fac parte din viata de zi cu zi a fiecaruia din noi si fie ca provin din surse naturale, din mediul inconjurator ( de la soare spre exemplu) sau artificiale, induse (de exemplu cele date de aparatura medicala) trebuie sa stim ca atat timp cat se incadreaza in limite normale, acestea nu au niciun efect nociv asupra organismului.

Despre radiații Stomatologie Dr. State

Fara a gresi, putem sa spunem ca beneficiile aduse in decursul anilor de catre folosirea in scopuri medicale a radiatiilor sunt uriase, realizandu-se o adevarate revolutie in investigarea (radioinvestigatia) si tratarea anumitor afectiuni (radioterapia).

Despre radiații

Radiatia medicala cunoscuta si sub numele de radiatie X sau Röntgen  (de la cel ce a descoperit acest tip de radiatie, Wilhelm Conrad Röntgen , care in anul 1901 a primit Premiul Nobel)  este si in prezent cea mai folosita forma de investigatie medicala.

In termeni simpli putem spune ca radiatia reprezinta propagarea unor unde ce implica transport si eliberare de energie.

Radiatia transpusa in eliberarea de energie catre materie (obiecte, tesuturi vii), se regaseste sub forma unei “doze”

Aceasta doza  de radiatii se prezinta sub 3 forme :

–doza absorbita (canitatea totala de energie absorbita de catre materie)

–doza echivalenta

-doza efectiva ( depinde de structura materiei, spre exemplu tesuturile osoase vor primi o doza mai mica decat glanda tiroida, datorita densitatii mai mari a acestora).

Radiații Râmnicu Sărat

In radiologia medicala unitatea de masurare a dozei  in cazul tesuturilor vii este reprezentata de Sivert (Sv), cu subdiziunile sale :

– miliSivert (mSv 1:1.000)

– microSivert ( µSv 1:1.000.000).

Despre radiații

Sivertul este unitate de masura precum “metrul” pentru lungime sau “litrul” pentru   volum , Sivertul fiind  unitate de masura pentru “doza  efectiva“ de radiatii.

Avand in vedere ca in radiologia dentara dozele de radiatii sunt foarte mici, se foloseste ca reper general masurarea in µSV (microSiver)

Pentru a ne face o idee cat insemna practic 1 µSiver (microSv) trebuie sa stim ca, zilnic , organismul nostru primeste din surse naturale ( de la soare, radiatii din spatiul cosmic, scoarta terestra) circa 8 µSiverti (microSiverti).

Spre exemplificare o radiografie retroalveolara digitala (mica) are circa 2,3 µSiverti (microSiverti), deci, de circa 3 ori mai putin decat organismul nostru primeste din surse naturale .

S-a stabilit ca o doza anuala pentru care nu exista niciun fel de risc pentru organsim este de 5.000 microSiverti, iar pentru cei ce lucreaza in mediu expus, controlat, este acceptabila o canitate de 10.000 micoSiverti anual.

Acestea sunt doze medii stabilite si considerate normale pentru intreg organismul , pentru ca doza de radiatii este impartita si difera la nivelul organelor corpului uman.

Despre radiații

(doza primita de tesuturile dure, de oase, oasele fetei este mult mai putin activa decat doza primita de organe moi, tiroida spre exemplu)

In mod normal, potrivit studiilor,in decursul unui an circa 80% din radiatiile  asupra organismului provin din surse naturale, doar 20% fiind atribuite surselor artificiale, induse (cele mai intalnite fiind desigur, cele folosite in investigatiile medicale)

Cum am spus si mai sus, doza medie primita de organsim zilnic, involuntar, din alte surse decat cele medicale (naturale spre exepmlu) este de 8 µSvi.

Rezulta ca in decursul a 365 zile (a unui an) doza poate ajunge la circa 3.000 de µSiverti.

la aceasta adaugandu-se o medie de circa 600 µSiverti din surse medicale. (radiografii si investigatii medicale), ajungand la un total de circa 3.600 µSv/an.

Astfel, 80% din radiatiile primite de organismul uman intr-un an provin din surse naturale, din  mediul inconjurator si anume :

Radiatia Cosmica, provenita de la soare si din spatiul cosmic

Din fericire Terra poseda un scut magnetic de protectie, ce actioneaza ca o  bariera,

ca un filtru si nu permite dozelor de radiatii sa ajunga in cantitati  foarte mari la nivelul atomsferei, fiind mai intense la nivelul polilor pamantului si mai putin intense la nivelul Ecuatorului.

Despre radiații

Radiatia cosmica este in directa corelatie cu altitudinea, cu cat ne aflam mai sus, cu atat primim o doza mai mare de radiatii.

Astfel , locuitorii unor orase situate la altitudini mai inalte sunt mai expusi decat cei ce locuiesc in orase la joasa altitudine.

De asemenea intensitatea este crescuta in timpul zobrurilor cu avionul, fuzelajul avioanelor  creand o mica protectie. Doza medie anuala primita este de 1.200 µSV.

Scoarta terestra

Este compusa din materie natural radioactive, cum ar fi : uraniul, care se gaseste in roci si in sol, precum si thoriu si potasiul-40.

De vreme ce toate materialele de constructii provin din compusi ce se gasesc la nivelul solului, mici cantitati de radiatii sunt prezente , atat in interior cat si in exterior.

Despre radiații

Doza medie anuala de radiatii provenita din aceasta sursa natural este de 500 µSv.

Radonul

Este un gaz natural radioactiv ce provine din uraniu, fiind  emis de  rocile si in solul de la suprafata pamantului si apoi raspandit in atmosferea terestra.

Doza medie anula de radiatii pe care o captam datorita acestui tip de radiate naturala este de 1500 µSv.

Alimentele si bauturile

Despre radiații

De vreme ce materiile radioactive se regasesc peste tot in mediul inconjurator, este inevitabil ca acestea sa fie prezente si in alimente si lichide (apa).

Media anuala fiind de circa 400 µSv, unele alimente avand o concentratie mai mare radioactiva ( spre exemplu fructele de mare sau anumite tipuri de nuci, macadamia, nuci braziliene)

Totodata, trebuie avut in vedere su ca Radiatiile medicale (radiatiile X-Rontgen) fac parte din categoria radiatiilor electromagnetice alaturi de :

  • radiatiile  (undele) radio
  • microunde
  • radiatii infrarosii,
  • radiatii luminoase,
  • radiatii ultraviolete,
  • radiatii X (Röntgen)
  • radiatii “γ” (gamma )
  • Undele radio

Se folosesc si pentru transmiterea semnalelor de televiziune, pentru comunicatii prin satelit si telefonie mobilă.

Microundele

Sunt folosite atât în comunicatii cât si în cuptorul cu microunde , care se bazează pe absorbtia relativ puternica a radiatiilor de aceasta frecventa în apa si materiile vegetale si animale.

Radiatia (lumina) infrarosie

Este foarte utila in analize fizico-chimice prin spectroscopie. De asemenea ea se mai utilizeaza pentru transmiterea de date fara fir, dar la distante mici, asa cum este cazul la aproape toate telecomenzile pentru televizoare si alte aparate electrocasnice. Lumina vizibila este cel mai la îndemana exemplu de unde electromagnetice.

Radiatia (lumina) ultravioleta

Este responsabila pentru bronzarea pielii.

Razele gamma

Se produc adesea în reactii nucleare.

Agentia Internationala de Energie Atomica a stabilit ca pentru publicul general, o doza de radiatii cuprinsa intre 1.000 –5.000 µSv intr-un an, reprezinta o limita care nu produce absoult nicun efect nociv asupra organsimului. (1mSv-5mSv)

Despre radiații

Pentru persoanele expuse, cei ce lucreaza in mediu de radiatii sau sunt expuse mai frecvent, dar sunt monitorizate

( pilotii avioanelor, echipaj de bord, lucratori in industria nucleara) se accepta doze si mai mai mari , ajungand pana la 20.000 µSiverti /an.

(20mSv) , iar in cazuri particulare, speciale, atent monitorizate,  doza putand ajunge pana la 100.000 µSv intr-un anumit an (cu conditia ca media pe urmatorii 4 ani sa fie sub 100.000µSv)

Despre radiații

Exemple ale dozelor medii :

Doza anuala de radiatii, pentru o persoana sanatoasa, care nu prezinta niciun risc pentru sanatate = 1.000 – 5.000 µSv

Despre radiații

O radiografie retoralveolara digitala ( “mica”)  = 2 µSv

O radiografie panoramica digitala (“mare”) = 7 µSv

Un zbor cu avionul de la Bucuresti – Los Angeles = 100 µSv

Un zbor  Bucuresti- Londra = 20 µSv

Radiatia emisa de catre aparaturile de screening in aeroport = 25 µSv

O radiografie pulmonara = 100  µSv.

Doza de radiatie naturala, din mediul inconjurator,  zilnica = 6-8 µSv

O tomografie mandibulara CBCT = 100 µSv

Doza anuala la care se produc simptome la nivelul organismului (voma, greata)     = 2.000.000 µSv

Doza anuala fatala pentru organism = 10.000.000 µSv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × three =