Gingivita despre, cauze, simptome, tratamente.

gingivita, drstate, stomatologie ramnicu sarat, stomatologie buzau, stomatologie focsani, Stomatologie,

Gingivita despre, cauze, simptome, tratamente. – De cele mai multe ori gingivita precede paradontita, o afecțiune gravă care netratată duce la pierderea dinților.

Nu toate gingivitele se vor concretiza cu instalarea paradontitei.

Important de rețiunt este faptul că bolile parodontale încep cu dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală și se pot finaliza, dacă nu sunt tratate în mod corespunzător.

Cu pierderea dinților din cauza distrugerii țesuturilor care înconjoară dinții.

În stadiul incipient al gingivitei, bacteriile din placă fac ca gingiile să devină inflamate, acestea sângerând ușor în timpul periajului.

Totuși, în acest stadiu osul nu este încă afectat și încă nu au loc leziuni tisulare.

Atunci când gingivita este lăsată netratată, aceasta poate avansa la parodontopatie

La o persoană diagnosticată cu periodontită, stratul interior al gingiei și osului vor fi îndepărtate de dinți și se vor forma așa numitele pungi parodontale.

Concret, aceste spații mici între dinți și gingii colectează resturi alimentare și conduc la apariția unor infecții.

Care sunt cauzele bolilor gingivale? – Gingivita despre, cauze, simptome, tratamente.

Placa bacteriană și tartru sunt principalele cauze ale bolilor gingivale. Cu toate acestea, există și alți factori care pot contribui.

Aceștia sunt:

  • Anumite modificări hormonale, cum sunt cele care apar în timpul sarcinii, la pubertate, menopauză sau cele prezente în timpul menstruației lunare. Acestea fac ca gingiile să fie mai sensibile, iar gingivita să se dezvolte mai ușor.
  • Maladii precum cancerul sau HIV-ul care interferează cu sistemul imunitar. Și diabetul zaharat este un factor de risc al apariției acestei boli, fiindcă diabetul afectează capacitatea organismului de a utiliza zahărul din sânge, astfel pacienții cu această boală sunt la risc mai mare de apariție a acestei infecții, inclusiv a bolii parodontale și a cariilor.
  • O serie de medicamente pot afecta sănătatea orală, fiindcă acestea reduc fluxul de salivă, care are un efect protector asupra dinților și gingiilor.
  • Fumatul contribuie la instalarea gingivitei.
  • O igienă orală precară, sau altfel spus un periaj incorect realizat și nefolosirea aței dentare, fac ca gingivita să se dezvolte cu ușurință.
  • Antecedente familiale de boli dentare pot constitui un factor care contribuie la dezvoltarea gingivitei.
Gingivita despre, cauze, simptome, tratamente Stomatolog Râmnicu Sărat

SEMNE ALE GINGIVITEI – Gingivita

Îți prezentăm un ghid comod cu patru cele mai importante simptome ale gingivitei:

SÂNGERĂRI GINGIVALE – Gingivita despre, cauze, simptome, tratamente.

Unul dintre primele simptome ale afecțiunii gingivale pe care le poți observa este sângerarea gingivală.

Gingiile sănătoase nu sângerează. Așadar, dacă observi sânge în timpul periajului dentar, acesta ar putea fi un semn al gingivitei.

Chiar dacă sângerările gingivale apar doar ocazional, nu ignora acest fenomen, deoarece el ar putea fi un semn de dezvoltare a problemelor gingivale.

RESPIRAȚIE URÂT MIROSITOARE – Gingivita despre, cauze, simptome, tratamente.

Există multe motive din cauza cărora ai putea avea respirație urât mirositoare, numită în termeni medicali halenă.

Ea poate fi legată de alimentele pe care le-ai consumat, de faptul că nu îți îngrijești suficient de bine dinții sau gingiile, dar poate fi și un semn precoce al gingivitei.

Bacteriile, a căror prezenţă este asociată cu afecțiunea gingivală, emană un miros neplăcut atunci când descompun reziduurile de mâncare din gură.

Respirația urât mirositoare este o stare jenantă și neplăcută, dar poate fi și semnul că începi să suferi de afecțiunea gingivală.

GINGII INFLAMATE

Gingiile tale ar trebui să aibă o nuanță roz și să fie ferme la atingere.

Data viitoare când te vei spăla pe dinți, examinează-ți bine gura – dacă ai gingii inflamate, și roșii, acesta ar putea fi un simptom al gingivitei și un semn că trebuie să-ți îngrijești gingiile mai bine.

RETRACȚIE GINGIVALĂ – Gingivita despre, cauze, simptome, tratamente.

Gingivita – Privește în oglindă și vezi dacă poți găsi locuri în care gingia este retrasă. Retracția gingivală presupune retragerea gingiei de pe dinte, cu expunerea rădăcinii.

Ai putea observa, de asemenea, un dinte care pare mai lung sau poți simți o adâncitură între gingie și dinte (linia gingivală).

Un alt semn al retracției gingivale poate fi sensibilitatea sporită a dintelui. Retracție gingivală este un fenomen destul de răspândit.

Dacă îl observi la tine, este timpul să determini care este cauza lui și ce poți face pentru a preveni agravarea situației.

Știai că, deși adesea modalitatea corpului nostru de a ne anunța despre o problemă este prin durere, gingivita, de regulă, nu provoacă dureri?

Asta înseamnă că ea poate fi trecută cu vederea.

De obicei, durerile gingivale apar din alte cauze, cum ar fi o tehnică greșită de periaj sau un abces dentar.

Dacă ai dureri și sensibilitate mărită la nivelul gingiilor, consultă dentistul ca să afli care poate fi cauza problemei.

Cum se diagnostichează?

Gingivita – Numai medicul dentist poate recunoaște și diagnostica boala gingivală dar și progresia ei.

În timpul unui examen stomatologic, medicul dentist verifică dacă gingiile sângerează.

Eventualele umflături sau spațiul dintre dinte și gingie si coroboreaza investigatiile clinice cu cele radiologice pentru stabilirea diagnosticului.

Atenție! La unele persoane, bolile gingivale pot afecta doar anumiți dinți, cum ar fi molarii.

Cum se tratează afecțiunile

Gingivita – Tratamentul gingivitei trebuie efectuat încă din stadiile incipiente ale afecțiunii, pentru a preveni apariția complicațiilor.

Tratamentul profesional al gingivitei include, de regulă, următoarele proceduri:

  • Curățarea profesională a dinților – precum îndepărtarea plăcii dentare, a tartrului și a bacteriilor din cavitatea bucală.
  • Restaurarea dentară – în cazul în care există plombe sau coroane dentare care îngreunează curățarea corectă a dinților sau care produc iritații ale gingiei, medicul stomatolog va reface dinții afectați.

Gingivita – În plus, medicul stomatolog va recomanda un program de îngrijire a dinților pe care să îl urmezi acasă.

Îngrijirea zilnică a dinților este esențială pentru tratarea gingivitei, iar dacă urmezi cu strictețe programul de îngrijire.

Gingiile vor căpăta treptat culoarea roz, iar țesuturile se vor vindeca în câteva zile sau săptămâni, după caz.

Cum pot fi prevenite?

Gingivita poate fi oprită, fiind o boală reversibilă, atunci când medicul stomatolog intervine și are loc îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului.

De asemenea, o serie de modificări ale stilului de viață pot reduce riscul, severitatea și dezvoltarea bolilor gingivale. Acestea includ:

Renunțarea la fumat.

Consumul de tutun este un factor important de risc pentru dezvoltarea gingivitei.

Statitsticile arată că fumătorii au mai multe șanse de a face boli gingivale decât nefumatorii, în plus, fumatul poate reduce șansele de succes ale unor tratamente stomatologice.

Stresul. Acestea trebuie eliminat pe cât posibil.

El face dificilă apărarea organismului în lupta cu infecțiile.

Alimentație sănătoasă. O nutriție adecvată contribuie la lupta împotriva infecțiilor și susține buna funcționare a sistemului imunitar.

Consumul de alimente cu proprietăți antioxidante.

De exemplu, cele care conțin vitamina E (uleiuri vegetale, nuci, legume cu frunze verzi) și vitamina C (fructe citrice, broccoli, cartofi).

Poate îmbunătăți starea generală de sănătate a organismului și implicit și pe cea orală.

Dacă cineva din familia ta are gingivită, atunci ești expus unui risc mai mare de a dezvolta și tu boala.

În acest caz, discută cu medicul stomatolog și mergi la controale, tratamente și periaj profesionist mult mai des pentru a gestiona situația sănătății tale orale.

Gingivita este o inflamatie a gingiei cauzata de acumularea bacteriilor in cavitatea bucala.

Care duc la formarea placii bacteriene la baza dintilor.

Gingivita este faza incipienta a bolii gingiilor, care ia forma unei inflamatii insotita de anumite manifestari neplacute la nivelul cavitatii bucale.

Gingiile roşii, sensibile şi umflate sunt cele mai comune simptome ale gingivita, aceasta poate duce la pierderea dinţilor, durere sau …


Descoperă mai multe la Stomatologie Râmnicu Sărat - Dr. State

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă ajutăm?
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.

Descoperă mai multe la Stomatologie Râmnicu Sărat - Dr. State

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura